Χρήσιμες συμβουλές... για πίτσες

Προτείνεται το ψήσιμο της πίτσας να γίνεται στις πάνω θέσεις του φούρνου, ώστε να παίρνουμε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο του ζυμαριού και των υλικών της.

Προσθέστε επιπλέον υλικά (αλλαντικά ή τυριά ή λαχανικά) εάν θέλετε να βελτιώσετε την εικόνα τους ή να δημιουργήσετε νέους κωδικούς.

pizzap

Συμβουλές για το σωστό ψήσιμο !

Το σωστό ψήσιμο των προϊόντων είναι η διαδικασία εκείνη που κάνει ένα προϊόν αποδεκτό από τον πελάτη και εξασφαλίζει την ασφάλεια της υγείας του καταναλωτή.

 

  • Ακολουθείστε τις οδηγίες ψησίματος που δίνει ο παραγωγός. Σφολιάτες, croissants, pizza ή μίνι πιτάκια χρειάζονται διαφορετικό χρόνο και τρόπο ψησίματος.
  • Προσαρμόστε τη διάρκεια και τη θερμοκρασία του ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο σας. Κάθε συσκευασία προϊόντος αναγράφει τον δικό της χρόνο ψησίματος όμως οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους γι’ αυτό είναι καλό να προσαρμόζετε αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τον φούρνο σας. Tip: Ελέγξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν έχει ροδοκοκκινίσει το προϊόν σας στα όρια που εσείς το επιθυμείτε.                 
  • Η προθέρμανση του φούρνου είναι απαραίτητη για το σωστό ψήσιμο των προϊόντων. Έτσι θα έρθει πιο γρήγορα το χρυσαφένιο-ρόδινο χρώμα που θέλουμε στο προϊόν μας και θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα.
  • Όπου προτείνεται η επάλειψη του προϊόντος με μείγμα αυγού – νερού πριν το ψήσιμο του, συμβουλεύουμε να αντικαθίσταται (το μείγμα) τακτικά και να διατηρείται στο ψυγείο. Το μείγμα αυτό συμβάλει στην καλύτερη όψη του προϊόντος αφού τους προσδίδει μια έξτρα γυαλάδα.
psisimo

Χρήσιμες συμβουλές... επάλειψης

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την χρήση του μείγματος αυγού-νερού για την επάλειψη των προϊόντων, είτε με ζαχαρόνερο (κυρίως σε νηστίσιμα προϊόντα) είτε με γάλα. Το ζαχαρόνερο θα δώσει ένα έξτρα άρωμα στα προϊόντα ενώ το γάλα θα χαρίσει μία εξίσου ελκυστική όψη.

 

epalipsi

Συμβουλές για την σωστή απόψυξη κατεψυγμένων εμπορευμάτων

Η διαδικασία της απόψυξης θα πρέπει να γίνεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, για να περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος μικροβιολογικών αλλοιώσεων στα τρόφιμα.

 

  •  Η απόψυξη στο ψυγείο ή σε θάλαμο απόψυξης (2-5°C) είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποψύξουμε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο. Ιδιαίτερα τα τρόφιμα ζύμης όπως σφολιάτες, croissants, pizza είναι αρκετά ευαίσθητα στο θέμα της απόψυξης γι’ αυτό πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.
  • Κατά το χρόνο παραμονής στο ψυγείο για την απόψυξη, προτείνεται η κάλυψη των προϊόντων για την αποφυγή επιμολύνσεων. Επιπλέον, αποφεύγεται η ανάμειξη μυρωδιάς διαφόρων τροφίμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και δεν αλλοιώνεται η όψη τους κατά την διαδικασία απόψυξης.
  • Σε καμία περίπτωση δεν αποψύχονται τα προϊόντα με τη χρήση νερού ή φούρνου μικροκυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος ανομοιόμορφης απόψυξης άρα και ψησίματος στην συνέχεια.
  • Τα προϊόντα που έχουν αποψυχθεί θα πρέπει να ψήνονται αμέσως ή να διατηρούνται στο ψυγείο. Διαφορετικά υπάρχει ενδεχόμενο αλλοίωσης της ζύμης αλλά και της γέμισης, ειδικά όταν υπάρχει ευαίσθητη γέμιση όπως π.χ. το κοτόπουλο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες απόψυξης και προετοιμασίας που δίνονται από τον παραγωγό. Αυτές στοχεύουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα του προϊόντος, γευστικά και εμφανισιακά.
  • Οι θάλαμοι απόψυξης και τα ψυγεία, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με εγκεκριμένα σκευάσματα, για να αποφεύγεται η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που επιμολύνουν τα τρόφιμα.
apopsiksi

Συμβουλές για την παραλαβή & αποθήκευση κατεψυγμένων εμπορευμάτων

Η κατάψυξη είναι μια υγιεινή μέθοδος διατήρησης των τροφίμων δίχως συντηρητικά, η οποία αναχαιτίζει με φυσικό τρόπο τη δράση παραγόντων που προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα.

 

  •  Όλα τα κατεψυγμένα εμπορεύματα ζύμης, πχ σφολιάτες, κουρού, croissants κτλ. θα πρέπει να ­τοποθετούνται στην κατάψυξη  (-18 °C), άμεσα κατά την παραλαβή τους.
  • Δεν επιτρέπεται η επανακατάψυξη προϊόντων που έχουν αποψυχθεί. Η επανακατάψυξη υποβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων.
  •  Η ετικέτα που περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες ιχνηλασιμότητας και βρίσκεται επί του προϊόντος, θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποθήκευσης του.
  •  Ο έλεγχος των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων κατά τη διαδικασία της παραλαβής είναι απαραίτητος. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διατήρηση προϊόντων πέραν της ημερομηνίας ανάλωσης που ορίζει ο παραγωγός. Μετά το πέρας υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της ζύμης αλλά και της γέμισης.
  • Να εφαρμόζετε σύστημα διαχείρισης κατεψυγμένων προϊόντων. Τα πρώτα εμπορεύματα που αγοράστηκαν θα πρέπει να είναι και τα πρώτα που θα πωληθούν (F.I.F.O.).
  • Στον καταψύκτη όλα τα προϊόντα ζύμης που αποθηκεύονται, θα πρέπει να είναι καλυμμένα, ώστε να προφυλάσσεται η επιφάνεια των προϊόντων από την άμεση επίδραση της ψύξης. 
  • Η καταγραφή των θερμοκρασιών κατάψυξης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική.
  • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη συντήρηση του καταψύκτη. Ο καλός αερισμός των μοτέρ και οι τακτικές αποψύξεις βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες αποθήκευσης των εμπορευμάτων.
  • Μη γεμίζετε υπερβολικά τον καταψύκτη.  Η καλή κυκλοφορία του αέρα στην κατάψυξη, βοηθά επίσης τις συνθήκες αποθήκευσης των εμπορευμάτων.
  • Οι πόρτες του καταψύκτη θα πρέπει να μένουν τον λιγότερο δυνατό χρόνο ανοιχτές και να κλείνουν ερμητικά, ώστε να μειώνεται το κόστος ενέργειας που καταναλώνει ο καταψύκτης και  να αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου στα τοιχώματα.
  • Για ευνόητους λόγους δεν τοποθετούμε στους καταψύκτες προϊόντα που δεν είναι κατεψυγμένα. Υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των προϊόντων του καταψύκτη. 
paralavi

Χρήσιμες συμβουλές... για mini κρουασάν

Αφού ψηθούν μπορείτε να τα σερβίρετε και ως σιροπιασμένα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την διατηρησιμότητά τους, ταυτόχρονα δημιουργούμε νέους κωδικούς με μεγαλύτερο βάρος και καλύπτουμε όλες τις προτιμήσεις όσον αφορά τα κρουασάν.

krouasan

Χρήσιμες συμβουλές... για τις χωριάτικες πίτες

Για το καλύτερο ψήσιμο σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας με λαδόκολλα μόλις ροδοκοκκινίσει και παρατείνουμε το ψήσιμο για να ψηθεί καλύτερα από κάτω. Έτσι θα έχουμε μία τέλεια ψημένη πίτα με τραγανό φύλλο και από τις 2 όψεις και καλά ψημένη γέμιση.

pites

Χρήσιμες συμβουλές... για τα πεϊνιρλί & καλτσόνε

Μπορούμε να δώσουμε χωριάτικη παραδοσιακή εικόνα στα πεϊνιρλί και τα καλτσόνε μας, πασπαλίζοντας τα προϊόντα με αλεύρι ή σιμιγδάλι από πάνω, μετά την στόφα και πριν το ψήσιμο.

Μπορούμε να δώσουμε γυαλιστερή και ελκυστική εικόνα εάν τα αλείψουμε με βούτυρο ή κάποιο λιπαρό μετά το ψήσιμο. Είτε χωριάτικα είτε γυαλιστερά τα πεϊνιρλί και τα καλτσόνε της Ioniki είναι το ίδιο πεντανόστιμα.

peinirliltsone

Χρήσιμες συμβουλές... για τα φύλλα αέρος

Για τα φύλλα αέρος (μπουγάτσες, χωριάτικα τρίγωνα, οικογενειακές πίτες κλπ.) κατά το ψήσιμο συνιστάται το γύρισμα των προϊόντων στο μισό χρόνο ψησίματος και αφού έχουν πάρει χρυσό χρώμα.

Τα προϊόντα με φύλλα αέρος, κατά αυτόν τον τρόπο ψήνονται στο λάδι και αποκτούν πιο γυαλιστερή και ελκυστική όψη.

Κατά τη διατήρηση της μπουγάτσας στον θερμοθάλαμο καλό είναι να την γυρίζουμε ανάποδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μαλακώνει το φύλλο και χάνει η μπουγάτσα την τραγανή και γυαλιστερή της όψη.

tasostafila

Συμβουλές για τη διατήρηση των προϊόντων !

Για τη βελτίωση της εικόνας των προϊόντων, προτείνουμε την καλή οργάνωση του χρόνου ψησίματος, ώστε τα αρτοσκευάσματα (πίτες σφολιάτας, κουρού, κρουασάν, Pizza κτλ.) να μην ψήνονται όλα μαζί το πρωί και να παραμένουν στο θερμοθάλαμο μέχρι την πώληση τους, αλλά να ψήνονται σταδιακά και ανάλογα με τη ζήτηση.


Μετά την εκφούρνιση και πριν την τοποθέτηση των προϊόντων ζύμης στο θερμοθάλαμο, προτείνεται η ξεκούραση τους για 5 λεπτά στη λαμαρίνα, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του “ιδρώματος” της βιτρίνας, καθώς και το «πάνιασμα» του προϊόντος. Κατά αυτό το φαινόμενο, τα προϊόντα σφολιάτας “χάνουν” την τραγανή όψη τους, τα κρουασάν δεν είναι πια αφράτα και γενικότερα αλλοιώνεται η κανονική υπόσταση των προϊόντων.

 

Τα ζεστά προς πώληση προϊόντα, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C.

Η καταγραφή των θερμοκρασιών του θερμοθαλάμου σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική.

Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει πιστά τους κανόνες υγιεινής σε όλα τα στάδια προετοιμασίας μέχρι να φτάσει στον πελάτη (ψήσιμο, διατήρηση στο θερμοθάλαμο, μεριδοποίηση, σερβίρισμα ή διανομή).

sosti diatirisi